Agrimarkt wil naar België

 

De vijfde Agrimarkt in Oud-Beijerland

Agrimarkt maakt werk van expansie naar België. De Zeeuwse supermarktorganisatie gaat actief op zoek naar locaties over de grens.

Hiermee opent de Levensmiddelenkrant die vandaag verschijnt. De kleine supermarktorganisatie met grote winkels, schakelt extra capaciteit in om locaties in België te verwerven. Agrimarkt zoekt grote vestigingspunten van minimaal 2000 tot zo’n 3000 tot 4000 vierkante meter.

Volgens de Levensmiddelenkrant is de Belgische regelgeving om dit soort weidewinkels te openen, soepeler dan de strikte voorwaarden waaraan grootschalige detailhandelsvestigingen in Nederland moet voldoen. Deze strikte regels waren naar verluidt ook een probaat middel om het Belgische Colruyt te frustreren in haar plannen om discountwinkels in Nederland te openen.

Als Agrimarkt in Vlaanderen een nieuwe winkel opent, zijn zowel de grootste als de kleinste Nederlandse supermarktorganisatie in België actief. Hoewel Albert Heijn nog niet het AH XL-format in België voert, betekent dit wel extra concurrentie voor de acquisiteurs van AH.

Aanstaande woensdag 14 november opent Agrimark haar vijfde winkel. Na vestigingspunten in Goes, Middelharnis, Vlissingen en Roosendaal, is de gloednieuwe vijfde winkel gevestigd in Oud-Beijerland. Als de plannen van Agrimarkt snel hun vruchten afwerpen, zal de zesde Agrimarkt op Belgische grond staan.

De plannen om de grens met België over te steken zijn pikant. Want Agrimarkt is herhaalde malen in verband gebracht met de ambities van Colruyt om in Nederland winkels te openen. Als overnamedoel – qua formaat en geografische ligging lijkt het ideaal voor Colruyt – of als alternatief.

Zo sprak de gemeenteraad van het Zeeuwse Terneuzen in 2008 openlijk haar voorkeur uit voor Colruyt, boven Agrimarkt. Maar daar is het nooit van gekomen. En nu steekt Agrimarkt op haar beurt de grens met België over. Meer hierover staat in de Levensmiddelenkrant van vandaag.